Otok Murter

Otok Murter – neverjetna raznolikost narave, lepih peščenih in kamnitih plaž, številčne uvale in majhni otočki. Je otok z dolgoletno turistično tradicijo, gostoljuben ter z zelo dobro ponudbo apartmajev, sob in hotelov. Murter sodi v skupino severno-dalmatinskih otokov in je eden največjih otokov v šibeniškem arhipelagu. Od kopnega je ločen z zelo ozkim Murterskim kanalom, v mestecu Tisno je s kopnem povezan z dvižnim mostom, in to od leta 1832. Otok se nahaja v bližini večjih dalmatinskih mest: Šibenik (28 km), Zadar (56 km) in Split (100 km), nacionalnih parkov: Kornati, Paklenica in Krka, parka narave Telaščica ter Vranskega jezera.

Na otoku so štiri majhna mesta: Murter, Betina, Tisno in Jezera. Iz zgodovinske dediščine je razvidno, da je otok Murter bil kulturno središče že v času Rimljanov. Otok je prvič omenjen od strani grškega znanstvenika Ptolomeja pod imenom Scardon. Staro hrvaško ime otoka je Srimac (Srimač) in se prvič omenja leta 1251. Takrat sta na otoku bila samo dva mesta Veliko Selo (Villa Magna) – Murter in Jezera. Betina in Tisno sta nastali v 15. stoletju. Ustanovili sta jih prebivalci Vrane, ko so bežali pred Turki. Leta 1740 je otok dobil ime - Murter.

Prebivalci otoka so se dolgo časa ukvarjali z ribolovom, kmetovanjem, živinorejo, ladjedelništvom, zadnje čase vse več z turizmom. Otočani vzgajajo olive in fige. Prvi turisti so prišli v Tisno dvajsetih let 20. stoletja, to štejejo kot začetek turizma na otoku. Danes lahko najdete namestitev v hotelih, apartmajih, kampih kot v ribiških kočah na bližnjih otokih in na Kornatih. Otok ponuja veliko različnih aktivnosti, na voljo so športni tereni, vodni športi, potapljaški centri, šola jadranja, šola ježe ter veliko število restavracij in barov. V lastništvu prebivalcev otoka Murtera se nahaja tudi 7 navtičnih milj oddaljen Kornatski arhipelag. Dve tretjini Kornatov je danes nacionalni (narodni) park. Nacionalni park Kornati ima skupaj 89 otokov, majhnih otočkov in celokupni Kornatski arhipelag pa jih ima 189. Prednosti tega enkratnega otoka so prečudovita nedotaknjena narava, ohranjena tradicionalna arhitektura, zgodovinska dediščina in tradicija otoka, kristalno čisto morje, plaže, skriti zalivi in otočki, udobna namestitev in prijateljsko razpoloženi prebivalci.

Zakaj otok Murter?

  • Blizu avtoceste in dobro dostopen
  • S celino je povezan z dvižnim mostom
  • Je odlično izhodišče za raziskovanje srednjega Jadrana
  • Ker je v neposredni bližini nacionalnih parkov Kornati in Krka ter parkov narave Telašćica in Vransko jezero.

Razdalje (ceste)

  • Tisno - Nacionalni park Krka (Lozovac) 36km
  • Tisno - Nacionalni park Krka (Skradin*) 36km
  • Tisno - Park prirode Vransko jezero 36km
  • Tisno - Park prirode Vransko jezero* 29km

*pot vključuje cestnine

Razdalje (morske)

Murter - Kornati 10NM (približno uro in pol plovbe)

Deli s prijatelji

O Murterju

Najstarejši poznani prvi naseljenci otoka so bili Iliri, kar dokazujejo ostanki ilirskega naselja Colentum pri Betini. Iz starih listin je razvidno, da sta v 13. stoletju na otoku obstajali dve naselji: Veliko selo - današnji Murter in Jezero. Za naselji Betina in Tjesno pa se predpostavlja, da sta bila najverjetneje ustanovljeni v času turških vpadov, ko so se na otok zatekli pribežniki iz bližnjih vasi na celini. Obstaja legenda, da so bili prebivalci vasi Murter v preteklosti gusarji, ki so plenili beneške ladje. Še dandanašnji so pretežni lastniki Kornatov kjer so ribarili, gojili ovce in pridelovali olivno olje. Lastništvo nad otočjem naj bi pridobili s silo, ker so od tam izgnali Saljane (prebivalce otoka Sali, ki naj bi kornatske otoke odkupili od Benečanov. V Betini so izelovali ladje, kjer se je bogata tradicija jadranske lesene brodogradnje ohranila do danes. Zelo poznana je betinska gajeta, lahek in okreten lesen čoln z latinskim jadrom dolžine 6-7 metrov s katerimi so prevažali in prodajali olivno olje.